Робота в Польщі для українців
Чому українці шукають роботу у Польщі? Що пропонують роботодавці іноземцям?
За даними МЗС, Польща щорічно працевлаштовує близько 2 мільйонів українців. З кожним роком кількість працівників, що приїжджають, зростає, незважаючи на те, що уряд вимагає від підприємців давати роботу полякам.
Робота в Польщі для українців – можливість заробити пристойні гроші та не їхати далеко від батьківщини. Польща знаходиться максимально близько до України, адекватно ставиться до мігрантів та дає можливість подорожувати.
Робота в Польщі для українців дає можливість отримувати від 3500 злотих на місяць, що за українськими мірками досить високий заробіток. Мігранти діляться на дві частини: одні їдуть просто заробити, інші хочуть влаштуватися на роботу і переїхати жити до Європи.

Чому українці шукають роботу у Польщі?

Причин працевлаштування закордоном декілька:

1. Високі зарплати. Дохід українців складає від 3500 до 4500 злотих, що є досить багато, як для України. Поляки за такі гроші працювати не хочуть тому, що рівень життя в Польщі вищий і витрати більші.
2. Розташування країни. Польща знаходиться не так далеко від України, їхати недалеко і до того ж схожа мова. У країні мігранти часто зустрічають своїх земляків і не почуваються чужими.
3. Можливість подорожей. У вихідні дні можна покататися країною або виїхати в іншу країну Європи. Це цілком доступно і не створює складнощів.

Як знайти роботу у Польщі Українцям?

Варіантів пошуку роботи два:

1. Самостійно з використанням польських сайтів із працевлаштування, інформації з МЗС, особистих переговорів. Але для таких пошуків потрібно знати польську та англійську мови.
2. Пошук через кадрові агенції. Якщо ви співпрацюєте з компаніями, можете вибрати вакансію зі списку в базі, для цього не потрібно знати мову або спілкуватися з роботодавцем до моменту працевлаштування.

Кадрове агентство Personal Work допомагає зібрати документи та правильно оформити договір про співпрацю.

Вимоги до іноземців, яка робота пропонується?
Часто вакансії для українців пропонуються у сфері фізичної праці. Тут не обов'язково говорити польською чи англійською, мати певну освіту.

Потрібно відповідати мінімальним вимогам роботодавця:
• вік від 18 до 60 років;
• Відсутність шкідливих звичок;
• Стабільне психологічне здоров'я та витривалість;
• Можливість працювати по 8-12 годин на добу;
• Наявність закордонного паспорта, відкритої трудової візи.

Додаткові документи для кожної спеціальності свої.

Що пропонують роботодавці іноземцям?

Заробітна плата на такі вакансії складає 4000 злотих на місяць. Роботодавець може надавати безкоштовно чи частково компенсувати житло. Харчування може бути безкоштовне або власним коштом.
Робота відбувається на підставі трудового договору, в якому прописуються всі пункти, що стосуються роботи та виплат.
Якщо ви влаштовуєтеся на роботу через агентство, то знижує ризик шахрайства. Кадрові компанії не працюють із підприємствами, які обманюють свій персонал.